Saaripeditio 2017

OH8AA saaripeditio IOTA Contest 29.-30.7.2017

Löimme retken toteutuksen lukkoon jo varhain keväällä / alkukesästä. Partion ydinryhmä oli ollut peditioaskareissa aiemmin talvella Iin Röytässä. Iin Röytän päätöksistä ei pidetty pöytäkirjaa, mutta olisikohan ajatus Selkä-Sarven peditiosta kenties olut esillä jo Röytän saunapuheissa?

Ensimmäinen majoitustila varaustupa Kokko varattiin jo heti keväällä. Lisäksi selvitimme mahdollisuuden käyttää vartiotornia antennien tukipisteenä. Muutaman mutkan jälkeen sekin asia ratkesi ja siinä asiassa meripelastajat olivat hyviä konsultteja ja tiet metsähallitukseen aukesivat.

Kesän aikana oli saaren valvontatornin juurella sijaitseva mökki Vartio tullut vuokrattavaksi ja senkin vuokrasimme. Olimme ennen pedition alkamista tulleet buukanneeksi saaren koko majoituskapasiteetin ja sitä olikin sitten lopulta väljästi osallistujien käyttöön.

Ennen lähtöä listasimme tarvittavan kaluston ja ruokahuollon asiat. Retki oli vain viikonlopun, joten aika vähillä pohdinnoilla listat olivat valmiina.

Lähdimme aavalle Ajoksen kalasatamasta. Kalasatamassa näimme kalastajien pyytöihin ilmeisesti takertuneita hylkeitä. Kun vene oli lastattu asiaankuuluvien tarvikkein ja matkaeväin irtaannuimme laiturista.

Ajoksen satamaa ohitettaessa meitä tervehti jäänmurtaja Sampo. Sen jälkeen ei vähään aikaa horisontissa paljoa näkynytkään, kunnes Selkä-Sarven vartiotorni alkoi erottua. Selkä-Sarven satamaan tultaessa torni näkykin jo sitten koko komeudessaan.

Perjantai oli jo ehtinyt sen verran pitkälle, että siirsimme antennin rakentelut suosiolla lauantaille. Perjantaina olivat lauantain Sarvipäivien sarvekkaat sataman laiturilla jo kovassa vauhdissa. Emme ko. karkeloihin kuitenkaan vielä perjantaina osallistuneet, mutta seuraavana päivänä kylläkin. Myimme muun muassa matkamuistoja metsähallituksen lukuun ja Sarvipäivät päättyivätkin sopivasti 12 UTC eli klo 15 paikallista, kun IOTA Contest alkoi.

Lauantaina laitoimme ennen sarvipäivien alkamista torniin OCF:n ja myöhemmin rakensimme myös teleskooppilasikuituvavan varaan vertikaalin. Maadoituskaapeli löytyi jossakin vaiheessa Vartio-tuvan nurkalta. Agregaattikopin olimme bonganneet jo aikaisemmin. Saaren hyvä puoli on, että siellä ei ollut juurikaan hyttysiä, joten kaapelit oli helppo viedä ulos ikkunasta. Vartio-tuvan pöytä oli radiotyöskentelyn päänäyttämö.

Pekka OH8NR, Artturi ja Marko OH8KVY

Pekka OH8NR

Ulla OH8ZZ, Tuisku ja Tumppi

Lauantaina workkiminen alkoi nihkeähkösti, mutta jotakin sentään kertyi lokiin. Sunnuntai-aamuna aukesi mavonreikä ja lyhyessä ajassa lauantain luvut tuplaantuivat. Koimme oikein kunnon pile-upin ja osalle se oli lajissaan ensimmäinen kerta.

Verenmaku suussa emme hommaan olleet alun perin lähteneet. Silti mukavaltahan se tuntui olla kerrankin haluttu ja tulipa sekin selväksi, että jotkut saarten metsästäjät olivat nähneet tilaisuutensa ja halusivat varmistaa, että pääsevät / olivat päässeet lokiin eli radion lisäksi sähköpostiinkin alkoi tulla tavaraa.

Sunnuntaina lopettelimme jo tunti ennen kisan päättymistä. Maininnan ansaitsevia kommelluksia, kalustotappioita, tapaturmia tai havereita ei tullut. Kaikilla retkelle osallistuneilla oli hyvä mieli, vaikka saattoi se joillakin unenpuute hieman painaa silmäluonta. Laivapoika Artturi osasi viimeksi mainitunkin välttää ottamalla päivänokoset heti, kun alkoi nukuttamaan.

Ulla OH8ZZ, Pekka OH8NR, Marko OH8KVY, Jarmo OH8JK ja Artturi